Ciastka korzenne.. nie tylko od święta!

By | 13:13:00 1 Komentarz
Grudzień zbliża się wielkimi krokami.. Powoli zaczynamy wkraczać w okres świąteczny, dlatego zdecydowałam się na upieczenie korzennych ciastek. Akurat moje wyprodukowały się wyjątkowo wcześnie, ale to z tego powodu, że mają posłużyć za prezent i to nie świąteczny :P
Ciastka są typowym przysmakiem Bożonarodzeniowym. Pachną cynamonem i wanilią, a ich cudowny, korzenny aromat nadaje podczas pieczenia specyficzny zapach, kojarzący się ze świętami. W ich składzie nie uwzględnia się miodu, przez co ciastka można jeść od razu, nie są twarde. Na grudniowy wieczór, w towarzystwie herbaty rozgrzewającej z imbirem i kardamonem sprawdzają się znakomicie!
Z góry przepraszam za tak długą nieobecność na blogu.. Mam nadzieję, że uda mi się nadrobić straty :)

Ciastka Korzenne

Składniki:
500g mąki
2 jajka
200g masła
200g cukru pudru i ok 2dag do posypania
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
przyprawa korzenna (ilość wedle własnego gustu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Lekko rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, wanilię i mieszamy. Następnie dodajemy jajka i dalej mieszamy. Później dorzucamy pozostałe składniki. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm i wycinamy ciastka o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego! :)

Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :

  1. Wspaniały wpis, zachecił mnie do upichcenia tych smakowitych wypiekow.

    OdpowiedzUsuń