Sernik KROPLE ROSY!

By | 05:56:00 1 Komentarz
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się do nas wielkimi krokami.. w końcu lada dzień – Wielka Sobota.. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na puszysty, rozpływający się w ustach sernik, na wierzchu którego mieści się pianka utworzona z białek i wiórek kokosowych.. U mnie to chyba swego rodzaju element tradycji Wielkanocnej.. bo na świątecznym stole, ten przysmak króluje już od czasów dzieciństwa..

,,Sernik Krople Rosy”


Składniki:
Na ciasto:
30dag mąki
10 dag masła
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka skórki z cytryny

Wszystko razem zagniatamy, układamy na formie, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Dziurkujemy delikatnie widelcem.
(Ciasto nie pokrywa boków, zwykle zostaje go trochę; z tego nadmiaru można powycinać różne ciekawe formy i ułożyć na oddzielnej blaszce jako ciasteczka)

Masa Serowa:
1 kg sera w wiaderku
1 szklanka cukru
½ kostki masła (rozpuszczamy i letnie wrzucamy do sera)
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 i 3/4 szklanki mleka
cukier waniliowy (Wanilinowy nie da tego samego efektu!) (2-3łyżeczki)
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Po zagnieceniu ciasta zabieramy się za masę serową.. Na początku zaczynamy od rozpuszczenia budyniu z mąką ziemniaczaną w ok ¾ szklanki mleka. Ubijamy żółtka z cukrem na puch, w oddzielnej misce umieszczamy ser w wiaderku i dodajemy rozpuszczone masło wraz z mlekiem, w którym wcześniej rozpuściliśmy budyń i mąkę. Miksujemy to. Następnie tą zmiksowaną masę serową dodajemy łyżka po łyżce do naszych żółtek. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto umieszczone przez nas wcześniej na blaszce. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Kiedy masa serowa będzie zaczynała się ścinać.. zabieramy się za wierzch.. (szacuje się, że na leży zacząć go przygotowywać ok. 10 minut przed wyjęciem masy, dlatego trzeba zwracać uwagę na wygląd sernika po tych 40 minutach)

Wierzch:
6 białek, szczypta soli, 6 łyżek cukru, 100dag wiórek kokosowych, skórka cytrynowa (ja używałam nie tej naturalnej ponieważ jest mokra, tylko tej z przypraw)

Ubijamy białka z odrobiną soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukru, a na samym końcu kiedy masa będzie już sztywna, dorzucamy wiórki kokosowe i skórkę cytrynową, mieszamy i umieszczamy na naszym serniku.
Kiedy to nastąpi sernik znowu umieszczamy w piekarniku i pieczemy go do momentu uzyskania złotego koloru na wierzchu. Po wyłączeniu piekarnika, nie wyciągamy go od razu, ale dopiero po jakimś czasie, kiedy nieco ostygnie. Później umieszczamy go w lodówce. Po schłodzeniu sernik jest już gotowy do spożycia! :)



Smacznego! :))

Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :

  1. Uwielbiam taki sernik :) Narobiłaś mi smaka :P
    Pozdrawiam!
    www.evelinebison.pl

    OdpowiedzUsuń