Przepis na prosty, tani i szybki w przygotowaniu tort piernikowy!

By | 01:34:00 6 Komentarze
Ostatnio zlecono mi upichcenie czegoś na kształt tortu. Wbrew powszechnej opinii o długim czasie przygotowywania tego typu przysmaków, zajęło mi to zaledwie 2 godziny. Co zrobiłam? Zwykły piernik, z przepisu, który dostałam kiedyś od przyjaciółki, który piecze się z podstawowych produktów jakie mamy w domu posłużył mi za bazę - a'la biszkopt. Urozmaicenia dodała masa z bitej śmietany i serka mascarpone z dodatkiem cukru pudru. Na wierzch tylko i wyłącznie banalnie prosta polewa czekoladowa. Brzmi prosto, a sprawia wrażenie, jakby poświęcono mu dużo czasu i nakładów pracy. Tak więc, tort idealny dla leniuchów i tych, którzy pragną trochę odetchnąć a jednocześnie uchodzić nadal za pracusiów :)

Torcik piernikowy


Składniki:
A'la biszkopt:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru (może być trochę mniej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
powidła śliwkowe (1 słoik, ale do ciasta dajemy tylko pół)
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
1 jajko
2,5 łyżki kakao

Masa:
200ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru

Polewa:
3 paski gorzkiej czekolady
100g masła
2-3 łyżki kakao
4-5 łyżek cukru pudru (wedle uznania)
2 łyżki wody
2-3 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie:
Masa: Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, cały czas miksując. Odstawiamy do lodówki.

Ciasto: Wszystko wrzucamy do jednej miski, miksujemy. Wylewamy na wyłożoną uprzednio papierem, blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Pieczemy 40 minut, sprawdzając wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe.

Polewa:
Do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy masło, połamaną czekoladę, cukier puder i kakao. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po uzyskaniu płynnej masy o jednolitej strukturze, odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę. Odstawiamy do ostygnięcia.

Jak przekładamy:
Przekrawamy ciasto na pół. Spodnią stronę smarujemy najpierw powidłami śliwkowymi, a następnie masą ze śmietany i serka mascarpone. Kładziemy drugą połówkę na wierzch masy. Polewamy czekoladą, smarujemy brzegi i odstawiamy ciasto do lodówki, aby się schłodziło.



Smacznego! :)
Nowszy post Starszy post Strona główna

6 komentarzy :

  1. słabe... jadałam lepsze przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłabym! Jestem strasznym łasuchem :D Świetny wpis :)
    www.evelinebison.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega smakowicie :)
    Miłego weekendu,
    DaisyLine

    OdpowiedzUsuń